fbpx

Vad är tapas?

Att gå ut och äta tapas är en av de mest populära aktiviteterna i Spanien. Men det finns mycket missförstånd om vad exakt tapas betyder. Det är allmänt förstått att en tapa är liten, men efter det överflödar förvirring.

Välkommen till oss på fusion tapas i Stockholm och smaka på den spaska historien.

Betydelse av ordet “tapa”

En ‘tapa’ är ett ‘lock’ eller ‘lock’. Under tapas tidiga dagar gavs en skiva ost eller skinka med din drink och placerades över din drink. Det diskuteras varför exakt detta gjordes:

 

Tapas I Spanien idag

Så med alla myter om tapas ur vägen är det detta som tapas är idag. En tapa är alltid en liten maträtt av något ätligt. Det kan vara en mindre version (vanligtvis en kvartversion) av något annat på menyn eller så kan det säljas uteslutande som tapas. Tapas kanske inte är gratis. Tyvärr är dagarna med gratis tapas över i stora delar av Spanien. Om tapas ges till dig utan att du har bett om det, är det gratis.

Om du är inbjuden att “gå för tapas” besöker du många barer och antagligen bara ta en enda tapas i varje. Om du inte känner till staden du befinner dig i kan du vara orolig för att gå vidare från en bar du har upptäckt att du gillar av rädsla för att inte hitta en annan så bra. I vilket fall kanske du vill ta en tapas-tur i Spanien istället. Leds av en lokal expert, kommer du att tas till ett antal tapasbarer, ta prov på en maträtt och en drink i var och en.

Dechiffrera de oinförståliga menyerna med en ordlista med populär spansk mat. Skriv ut den och lägg den i din plånbok innan du går. Du kommer att vara tacksam för det när du försöker undvika att beställa sniglarna!

 

Historia

Det sägs att det en gång fanns en sjuk kung – vilken exakt skiljer sig beroende på vem som berättar historien – som inte kunde dricka alkohol utan att ha tagit mat med sig. Han utfärdade ett kungligt dekret som insisterade på att alla skulle ta mat med sina drycker. En liten variation av den här är att den välvilliga kungen helt enkelt insisterade på att mat skulle tas med någon dryck av oro för hälsoproblemen i samband med att dricka på tom mage.

Typiska tapas som du kommer att möta i Spanien

TripSavvy
Tapas: plural eller singular ‘?
På spanska kan du ha en ‘tapa’ och två eller flera ‘tapas’. Ordet är utan tvekan flertal.

På engelska, språkligt sett, används ‘tapas’ som ‘a la carte’. Ordet ‘tapas’ på engelska behandlas som ett begrepp, alltid skrivet med ‘s.’ Ordboken inkluderar inte ordet ‘tapa’, och ‘s’ i slutet av ‘tapas’ skulle uttalas / z / inte / s / (tänk hur du uttalar ‘s’ i ‘bananer’ eller ‘zebror’ ).

Så när du är i Spanien, känn dig fri att säga “Jag är inte särskilt hungrig, jag tror att jag ska få en tapa”, för det är så det skulle användas på spanska. Men på engelska är det bra att använda ordet ‘tapas’ som ett enskilt ord.

Tapas är inte

Det finns ett antal myter om vad tapas handlar om. Här är bara några:
Tapas är inte en viss typ av mat. Allt kan vara tapas: paella, kroketter, skinka och ost på rostat bröd, verkligen vad som helst. Så länge den är liten och serveras med din drink (antingen gratis eller mot en avgift), är det tapas. Det behöver inte ens vara spanska; i Granada finns det ett antal marockanska barer som erbjuder couscous, falafel och kebab som tapas.

Tapas är inte en förrätt. Om du börjar äta tapas, slutar du att äta tapas och du slutar inte förrän du är full.
Tapas är inte en samling små rätter som tas ut på en tallrik och ätas som en huvudrätt. Spanska har ett ord för detta, tabla.

Ordlista över vanliga tapasrätter

Allioli – Vitlök-mayo, oavsett hur “traditionellt katalanska” servitören säger att det är
Albóndigas – Köttbullar
Aceitunas – Oliver
Bacalao – torsk
Boquerones – ansjovis
Berenjenas – Aubergine / Aubergine
Calamares – Stekt bläckfiskringar.
Caracoles – sniglar
Cazón – Dogfish, vanligtvis stekt.
Chorizo – kryddig korv
Gambas – Räkor, ofta stekt i vitlök (al ajillo)
Gazpacho – kall soppa, men kanske mer exakt kallad en flytande sallad
Jamón Serrano / Iberico – Cured skinke. En nationell besatthet. Melón con jamon Serrano är inte en skrivfel – det är verkligen melon och skinka.
Lomo – Fläskländ
Merluza – Hake
Migas – Stekt brödsmulor
Morcilla – blodkorv
Paella – Erm, paella
Pan con tomate – Bröd toppat med tomat, olja och vitlök. Den mest typiska katalanska maträtten, enkel men läcker. Kan ätas på egen hand eller med kall kött och ost.
Pisto – Stuv av tomater, paprika, aubergine och zucchini
Pulpo – bläckfisk
Salchichón – Korv eller salami
Tortilla – Omelett med potatis och lök

Besök oss

Liljeholmstorg 3, Stockholm

Rig oss

08-744 00 60

Open Every Day

Mon – tor:  11.00 – 22.00
Fre – lör: 11.00 – 01.00
Sön – 11.00 – 21.00

Ring oss